Templates by BIG Theme

Best bookmaker bet365 register

The Best bookmaker bet365

Da li je voće ‘bezopasan šećer’?!

By : | 0 Comments | On : lipanj 14, 2016 | Category : Ishrana, Namirnice, Zdravlje

Nažalost nije jer jetra pretvara fruktozu u glukozu stvarajući isti efekat kao kod druguh šećera…

Glukoza putuje kroz krvotok do svih naših tkiva gdje je svaka stanica pretvara u energiju. Nasuprot tome, fruktoza se u energiju konvertira jetrenim stanicama, što teret razgradnje sveukupne fruktoze gotovo u cijelosti stavlja na jedan organ. Jetra ovu razgradnju postiže pretvarajući fruktozu u glukozu i laktat. Unošenje prevelikih količina fruktoze u organizam opterećuje jetra, koja troše previše energije na razlaganje fruktoze na manje molekule i manju količinu energije ulažu o obavljanje ostalih funkcija. Posljedica ovakve potrošnje energije je stvaranje urinske kiseline koja je povezana s visokim krvnim tlakom i bubrežnim kamencima, kako su istaknuli istraživači.

Ljudsko tijelo strogo regulira količinu glukoze u krvi. Glukoza stimulira gušteraču na izlučivanje hormona inzulina koji omogućava uklanjanje višak glukoze iz krvi i podupire proizvodnju hormona leptina koji stvara osjećaj sitosti. Fruktoza pak ne potiče stvaranje inzulina, te izgleda da povećava razinu hormona grelina, koji stvara osjećaj gladi.

Kako bi pravilno shvatili proces razgradnje fruktoze, također trebamo u obzir uzeti u kojem obliku konzumiramo šećer. Konzumacijom velikih količina zaslađenih sokova i sladoleda opterećuje naše organe i jetra velikim količinama slobodne fruktoze. Nasuprot tome, fruktoza iz jabuke ne stiže odjednom do jetara. Vlakna u voću (poput celuloze) značajno usporavaju probavljanje. Enzimi naše probave moraju prvo razgraditi stanice jabuke kako bi došli do šećera pohranjenog u njima.

Post A Comment