Templates by BIG Theme

Best bookmaker bet365 register

The Best bookmaker bet365

Minerali

0 Comments | kolovoz 9, 2015

Minerali su neophodni za apsorpciju vitamina. Da bi se povećala apsorpcija minerala oni se vezuju za amino kiseline i ovaj proces se naziva helacija (heliranje minerala). Minerali su podijeljeni prema značaju i količini u tijelu na: esencijalne, esencijalne u tragovima, vjerojatno esencijalni u tragovima i neesencijalne u tragovima. Isključivo prema količini dijele se na: makroelemente i mikroelemente.

Jedna trećina enzima za svoj rad treba metale, a najveći broj oligoelemenata su metali. Jednom enzimu odgovara jedan određeni oligoelement. Ponekada taj oligoelement može biti zamijenjen s drugim oligoelemente, pod uvjetom da ima ista svojstva u odnosu na valenciju i atomsku težinu.

Svi esencijalni elementi u tragovima postaju otrovni ukoliko ih uzimamo u suvišku. Međutim osim u hrani oligoelementi mogu se nalaze iu zraku. Primjerice na morskoj obali, u isparenja morske vode ima puno joda i magnezija. Kobalt, magnezij, bakar, cink, krom i selen nalaze se prije svega u klicama zrna i njihovim opnama. Uporaba isključivo bijelog brašna i rafiniranih proizvoda vodi njihovom kroničnom nedostatku. Deficit vjerojatno esencijalnih elemenata (svih: nikal, silicij, kositar i vanadij) uvjetuje sporiji rast u djece.

Oligoelementi osim što aktiviraju enzime mogu i da koče njihovu funkciju, što ovisi o koncentraciji i sredine u kojoj djeluju. Ukoliko se srce oblijeva (Ringer) sa 0,75% NaCl ono prestaje raditi. Ukoliko se potome oblije sa 0,0125% CaCl2 srce ponovno počinje raditi, mada ne normalnim ritmom. Dodavanjem 0,01% KCl i male količine Na- bikarbonata (da bi se podesio pH) srce ponovno počinje kucati sasvim normalnim ritmom.

Sličan učinak očituje se i na mikroorganizmima. Za uzgoj mikroorganizama najbolji je ,00145 M CaCl2 pri pH 6,0, a 0,725 M NaCl i 0,435 M CaCl2 i više molarnosti su izrazito toksične za E. colli pri svim pH vrijednostima. Rastvori koji sadrže mješavinu tih otopine u različitim količinama pokazuju antagonističko djelovanje i teže zaštite bakterije od toksičnog djelovanja koja pokazuju svaka za sebe. Nikal, kobalt, cink, kadmij i mangan su toksični za E. colli, a veća količina magnezija ublažila je tu toksičnost. Ukoliko nema magnezija pomenuti elementi su toksični u vrlo niskim koncentracijama. Kobalt potiče rast Clostridium perfringens.

Post A Comment