Templates by BIG Theme

Best bookmaker bet365 register

The Best bookmaker bet365

Vitamini

0 Comments | kolovoz 9, 2015

Vitamini (na latinskom vita = život) predstavljaju bilo koju kompleksnu organsku tvar koja se prirodno nalazi u biljnom i životinjskom svijetu i esencijalna je u malim količinama za metaboličke procese.

Čovjek u dovoljnoj količini ne može sintetizirati ni jedan vitamin, a pojedine uopće ne može sintetizirati, tako da se moraju unositi sa hranom. Današnji način proizvodnje i prerade hrane, uz industrijsku zagađenost sredine i stresogeni način života koji vodimo, uvjetuju potrebu za dodatnim količinama vitamina.

U ljudskom tijelu kao koenzimi u mnogim enzimskim sustavima javljaju se metali i vitamini (ili tvari nastale od vitamina, npr. Tiamindifosfat koji nastaje u reakciji između tiamina i fosforne kiseline). Molekula alkoholdehidrogenaze, koja u jetri katalizira oksidaciju alkohola u acetat, sadrži dva atoma cinka. Cisteaminoksidaza sadrži atome: željeza, bakra i cinka. Nikotinamid, jedan oblik vit B3, čini dijelove dvaju važnih koenzima: difosfopiridinnukleotida i trifosfopiridinnukleotida. Ovi se koenzimi javljaju u više od dvjesto enzimskih sustava. Svi ostali vitamini izuzev vit C također služe kao koenzimi.

Jedni su topivi u mastima (A, D, E, F i K) i polažu se u čovječjem organizmu. Drugi su topivi u vodi i polažu se u minimalnim količinama. Sve vitamine i oligoelemente treba uzimati uz hranu ili poslije jela, više puta dnevno jer se na taj način znatno povećava stupanj apsorpcije. A, D, E, F i K vitamine treba uzimati uz masnu hranu. U slučaju manjka jednog vitamina svi drugi se teže koriste. Prilikom davanja jedne specifične kombinacije vitamina, za jednu određenu bolest, uvijek treba dati i jedan multivitaminski preparat. Svi se izlučuju s mokraćom izuzev vitamina A, D i E, koji se uglavnom izlučuju s fecesom. Kako se vitamini topivi u vodi izlučuju četiri sata nakon uzimanja da bi se tijekom dana osiguralo kontinuirano djelovanje vitamini se u posljednje vrijeme proizvode u obliku mikrogranule, iz kojih se postepeno oslobađaju.

Izuzetna terapiska učinkovitost bez neželjenih posljedica ili uz minimalne neželjene posljedice (A, B3, B6, D i K) kod megadoziranja, svoje objašnjenje nalazi upravo u činjenici da čine normalne dijelove čovječjeg metabolizma. U mnogim slučajevima terapijski učinkovito može se djelovati isključivo vitaminima. Njihova primjena nikada nije kontraindikacija za istovremeno davanje drugih hemioterapeutika. Naprotiv nuspojave hemioterapeutika uz vitamine svode se na minimum. Učinkovitost hemioterapeutika znatno se povećava. Pacijenti koji su na “kroničnim” terapijama iste uz vitamine ili svode na minimum ili potpuno isključuju.

Tijekom liječenja hipovitaminoza koristi se visokoproteinska i visokovitaminska dijeta. Uz nju se daju vitamini prema indikacijama u dozama 5 – 10 puta većim od potreba za održavanje. Dijete inače također mogu dovesti do manjka izvjesnih vitamina i oligoelemenata. Tako dijeta bogata proteinima, a siromašna ugljikohidratima dovodi do manjka: vit A, C, željeza i kalcija. Izbalansirane dijete dovode do manjka: B- kompleksa i kalcija.

Post A Comment